Tesi etd-11252024-103230 |
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Tipo di tesi
Tesi di laurea magistrale
Autore
TONELLI, VERDIANA
URN
etd-11252024-103230
Titolo
Globalizzazione e consumi alimentari: un'analisi delle implicazioni sociali, culturali e politiche
Dipartimento
SCIENZE POLITICHE
Corso di studi
SOCIOLOGIA E MANAGEMENT DEI SERVIZI SOCIALI
Relatori
relatore Pastore, Gerardo
Parole chiave
- Agenda 2030 for sustainable development
- Agenda 2030 per lo sviluppo sostenibile
- cibo
- European Green Deal
- food
- food syncretism
- food waste
- globalisation
- globalisation of food systems
- globalizzazione
- globalizzazione dei sistemi alimentari
- identità
- identity
- incertezza
- liquid society
- sincretismo alimentare
- società liquida
- spreco alimentare
- uncertainty
Data inizio appello
16/12/2024
Consultabilità
Non consultabile
Data di rilascio
16/12/2094
Riassunto
Il presente lavoro di tesi si interroga sulle traiettorie dei consumi alimentari nelle società segnate dall’avanzare, non privo di problematicità, dei processi di globalizzazione, considerandone implicazioni ambientali, sociali, economiche e culturali. Le principali domande di ricerca a cui il lavoro cerca di rispondere sono: in che modo la globalizzazione ha trasformato la produzione alimentare e le abitudini culturali e sociali legate al cibo? Quali risposte hanno dato la società civile e la comunità internazionale alle logiche di iperproduzione e sfruttamento del mercato alimentare? Infine, quanto sono efficaci le politiche di sostenibilità e i tentativi di ripristinare le tradizioni di produzione locale? La mentalità produttivistica che ha indotto tutti i mercati all’iperproduzione in funzione della massimizzazione del profitto ha avuto effetti devastanti. In tal senso sono emerse delle contro risposte generate dalla società civile, alle logiche di mercato spietate. È stato interessante cogliere come le tendenze globalizzanti abbiano avuto un ruolo, paradossalmente positivo e cruciale, nel risvegliare le coscienze degli individui. Parallelamente al tentativo di riscoperta e ripristino della valorizzazione delle tradizioni, anche la comunità internazionale si è attivata al fine di mitigare gli impatti negativi del sistema produttivistico imprenditoriale. Sono state quindi introdotte delle strategie di sostenibilità innovative, volte a coniugare il rispetto per l’ambiente, la salute pubblica e l’equità. Il viaggio verso il raggiungimento degli obiettivi prefissati è ancora lungo, ma è partendo dalle azioni più semplici che si potranno ottenere risconti positivi.
This thesis work questions the trajectories of food consumption in societies marked by the not unproblematic advance of globalisation processes, considering their environmental, social, economic and cultural implications. The main research questions the paper seeks to answer are: how has globalisation transformed food production and cultural and social habits related to food? What responses have civil society and the international community given to the logic of hyper-production and exploitation of the food market? Finally, how effective are sustainability policies and attempts to restore local production traditions? The productivist mentality that has driven all markets to hyper-production for profit maximisation has had devastating effects. Counter-responses generated by civil society to ruthless market logics have emerged. It was interesting to see how globalising trends played a paradoxically positive and crucial role in awakening the consciences of individuals. Parallel to the attempt to rediscover and restore the value of traditions, the international community has also taken action to mitigate the negative impacts of the entrepreneurial productivist system. Innovative sustainability strategies were thus introduced, aimed at combining respect for the environment, public health and equity. The journey towards achieving these goals is still long, but it is by starting with the simplest actions that positive results can be achieved.
This thesis work questions the trajectories of food consumption in societies marked by the not unproblematic advance of globalisation processes, considering their environmental, social, economic and cultural implications. The main research questions the paper seeks to answer are: how has globalisation transformed food production and cultural and social habits related to food? What responses have civil society and the international community given to the logic of hyper-production and exploitation of the food market? Finally, how effective are sustainability policies and attempts to restore local production traditions? The productivist mentality that has driven all markets to hyper-production for profit maximisation has had devastating effects. Counter-responses generated by civil society to ruthless market logics have emerged. It was interesting to see how globalising trends played a paradoxically positive and crucial role in awakening the consciences of individuals. Parallel to the attempt to rediscover and restore the value of traditions, the international community has also taken action to mitigate the negative impacts of the entrepreneurial productivist system. Innovative sustainability strategies were thus introduced, aimed at combining respect for the environment, public health and equity. The journey towards achieving these goals is still long, but it is by starting with the simplest actions that positive results can be achieved.
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