Tesi etd-06122022-190934 |
Link copiato negli appunti
Tipo di tesi
Tesi di laurea magistrale
Autore
UNGUREANU, IZABELA ANA MARIA
URN
etd-06122022-190934
Titolo
COSTITUENTI DELLA DIETA MEDITERRANEA: MODULAZIONE DELLA PRODUZIONE DI miRNA E LORO EFFETTI SU MALATTIE METABOLICHE e CARDIOVASCOLARI
Dipartimento
FARMACIA
Corso di studi
SCIENZE DELLA NUTRIZIONE UMANA
Relatori
relatore Dott.ssa Giacomelli, Chiara
Parole chiave
- ,mediterranean diet
- AKT
- Ancel Keys
- aterosclerosis
- bergamot
- cardiovascular disease
- DNA
- France
- Greece
- history of mediterranean diet
- history of mediterranean food
- interleukin
- Italy
- lemon
- lycopene
- mediterranean food pyramid
- metabolic syndrome
- miRNA
- NF-kB
- NRF-2
- obesity
- olive oil
- omega 3
- omega 6
- omega 9
- orange
- overweight
- polyphenols
- Portugal
- Seven country study
- Spain
- SREBP
- tomato
Data inizio appello
13/07/2022
Consultabilità
Non consultabile
Data di rilascio
13/07/2092
Riassunto
Scopo della corrente dissertazione teorica è quello di illustrare ed analizzare i benefici apportati alla salute umana dalla rinomata dieta mediterranea, fonte di inesauribile patrimonio sociale, culturale e scientifico, partendo dalle origini geografiche e storiche dei principali alimenti che la compongono, al fine di ottenere un quadro alquanto complesso inerente le peculiarità che hanno consentito loro di entrare a far parte del suddetto modello alimentare e nutrizionale, dagli albori della loro comparsa nel Vecchio continente fino al periodo attuale. Il terzo capitolo prevederà un approfondimento inerente ai meccanismi biomolecolari e biochimici mediante i quali le principali molecole costituenti i suddetti alimenti interagiscono con il nostro organismo, controllando, a livello post-trascrizionale, l’espressione dei micro-RNA, piccole molecole implicate nella trascrizione di specifiche proteine, che giocano un ruolo fondamentale nella genesi di tali patologie. Saranno descritte le modalità attraverso le quali i composti bioattivi presenti all’interno del pomodoro, dell’olio extravergine d’oliva e degli agrumi, sono in grado di modulare l’attività dei miRNA, oggetti di numerosi e recenti progetti di ricerca scientifica, stabilendo, grazie al valido supporto di numerosi studi scientifici, la loro implicazione attiva e scientificamente dimostrata nella genesi delle precedenti patologie.
The aim of the current theoretical dissertation is to illustrate and analyse the benefits brought to human health by the renowned Mediterranean diet, a source of inexhaustible social, cultural and scientific heritage, starting from the geographical and historical origins of the main foods that compose it, in order to obtain a rather complex picture of the peculiarities that have allowed them to become part of the aforementioned food and nutritional model, from the dawn of their appearance in the Old Continent to the present day. The third chapter will include an in-depth study of the biomolecular and biochemical mechanisms through which the main molecules constituting the aforementioned foods interact with our organism, controlling, at a post-transcriptional level, the expression of micro-RNAs, small molecules involved in the transcription of specific proteins, which play a fundamental role in the genesis of these pathologies. The ways in which bioactive compounds present in tomatoes, extra virgin olive oil and citrus fruits are able to modulate the activity of miRNAs, the objects of numerous recent scientific research projects, will be described, establishing their active and scientifically proven implication in the genesis of the above pathologies.
The aim of the current theoretical dissertation is to illustrate and analyse the benefits brought to human health by the renowned Mediterranean diet, a source of inexhaustible social, cultural and scientific heritage, starting from the geographical and historical origins of the main foods that compose it, in order to obtain a rather complex picture of the peculiarities that have allowed them to become part of the aforementioned food and nutritional model, from the dawn of their appearance in the Old Continent to the present day. The third chapter will include an in-depth study of the biomolecular and biochemical mechanisms through which the main molecules constituting the aforementioned foods interact with our organism, controlling, at a post-transcriptional level, the expression of micro-RNAs, small molecules involved in the transcription of specific proteins, which play a fundamental role in the genesis of these pathologies. The ways in which bioactive compounds present in tomatoes, extra virgin olive oil and citrus fruits are able to modulate the activity of miRNAs, the objects of numerous recent scientific research projects, will be described, establishing their active and scientifically proven implication in the genesis of the above pathologies.
File
Nome file | Dimensione |
---|---|
Tesi non consultabile. |