Tesi etd-03202021-185546 |
Link copiato negli appunti
Tipo di tesi
Tesi di laurea magistrale
Autore
MAFFEI, FRANCESCA
URN
etd-03202021-185546
Titolo
L'inerbimento come tecnica sostenibile per il controllo della flora infestante nel sottofilare del vigneto: una prova sperimentale con Trifolium Subterraneum L.
Dipartimento
SCIENZE AGRARIE, ALIMENTARI E AGRO-AMBIENTALI
Corso di studi
PRODUZIONI AGROALIMENTARI E GESTIONE DEGLI AGROECOSISTEMI
Relatori
relatore Prof. Mazzoncini, Marco
Parole chiave
- clover
- cover crops
- inerbimento
- sottofilare
- sub-row
- trifoglio
- vigneto
- vineyard
Data inizio appello
12/04/2021
Consultabilità
Non consultabile
Data di rilascio
12/04/2091
Riassunto
Questa tesi sperimentale è dedicata alla valutazione della capacità di contenimento delle infestanti nel sottofilare del vigneto attraverso la tecnica dell’inerbimento artificiale realizzato con una coltura di copertura a base di Trifolium subterraneum. Gli aspetti presi in considerazione nell’indagine sono la capacità di controllare lo sviluppo della flora infestante e l’influenza che la coltura di copertura ha avuto sulla qualità e quantità delle produzioni. La prova sperimentale è stata condotta in un vigneto di San Giovese situato presso un’azienda vitivinicola in provincia di Pisa e ha previsto il confronto tra la gestione del sottofilare del vigneto con metodo aziendale, normalmente impiegato nei vigneti biologici (lavorazione interceppo), l’inerbimento con Trifolium subterraneum solo nel sottofilare e l’inerbimento totale della superficie del vigneto con il trifoglio sul filare e un miscuglio di essenze selezionate nell’intefilare. In questa tesi il Trifolium subterraneum è stato valutato durante il suo primo anno di vita dopo la semina. Durante la stagione vegetativa sono stati condotti rilievi per verificare lo sviluppo della flora avventizia in tutte e tre le tesi e lo sviluppo del trifoglio nelle due tesi inerbite. Inoltre, sono stati eseguiti rilievi fenologici sulla vite, analisi del terreno e analisi quali-quantitative sulla produzione. Complessivamente, i risultati ottenuti con l’inerbimento sono interessanti, in quanto il trifoglio si è dimostrato una specie competitiva nei confronti delle infestanti e non si sono verificate interazioni negative con la vite. In questa tesi è presente solo una parte del lavoro di sperimentazione che attualmente è ancora in corso con lo scopo di valutare gli effetti dell’inerbimento con Trifolium subterraneum nel lungo periodo e ampliare gli aspetti della ricerca finora considerati.
This experimental thesis is dedicated to the assessment of the weed containment capacity in the vineyard under-row through the artificial grassing technique made with a cover crop based on Trifolium subterraneum. The aspects taken into consideration in the survey are the ability to control the development of the weed flora and the influence that the cover crop has had on the quality and quantity of production. The experimental test was conducted in a San Giovese vineyard located at a winery in the province of Pisa and involved the comparison between the management of the vineyard under-row with the company method, normally used in organic vineyards (inter-row processing), grassing with Trifolium subterraneum only in the sub-row and the total grassing of the vineyard surface with clover on the row and a mixture of selected essences in the rows. In this thesis Trifolium subterraneum was evaluated during its first year of life after sowing. During the growing season, surveys were conducted to verify the development of the adventitious flora in all three theses and the development of clover in the two grassy theses. In addition, phenological surveys of the vines, soil analyzes and qualitative-quantitative analyzes on production were carried out. Overall, the results obtained with grassing are interesting, as clover has proved to be a competitive species against weeds and no negative interactions with the vines have occurred. In this thesis there is only a part of the experimental work that is currently still in progress with the aim of evaluating the effects of grassing with Trifolium subterraneum in the long term and expanding the aspects of the research considered so far.
This experimental thesis is dedicated to the assessment of the weed containment capacity in the vineyard under-row through the artificial grassing technique made with a cover crop based on Trifolium subterraneum. The aspects taken into consideration in the survey are the ability to control the development of the weed flora and the influence that the cover crop has had on the quality and quantity of production. The experimental test was conducted in a San Giovese vineyard located at a winery in the province of Pisa and involved the comparison between the management of the vineyard under-row with the company method, normally used in organic vineyards (inter-row processing), grassing with Trifolium subterraneum only in the sub-row and the total grassing of the vineyard surface with clover on the row and a mixture of selected essences in the rows. In this thesis Trifolium subterraneum was evaluated during its first year of life after sowing. During the growing season, surveys were conducted to verify the development of the adventitious flora in all three theses and the development of clover in the two grassy theses. In addition, phenological surveys of the vines, soil analyzes and qualitative-quantitative analyzes on production were carried out. Overall, the results obtained with grassing are interesting, as clover has proved to be a competitive species against weeds and no negative interactions with the vines have occurred. In this thesis there is only a part of the experimental work that is currently still in progress with the aim of evaluating the effects of grassing with Trifolium subterraneum in the long term and expanding the aspects of the research considered so far.
File
Nome file | Dimensione |
---|---|
Tesi non consultabile. |