Tesi etd-02032024-153445 |
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Tipo di tesi
Tesi di laurea magistrale
Autore
GHIDOTTI, DANIELE
URN
etd-02032024-153445
Titolo
Effetti di trattamenti in vigneto con lampade UV-C sulla qualità delle uve di Cabernet Sauvignon
Dipartimento
SCIENZE AGRARIE, ALIMENTARI E AGRO-AMBIENTALI
Corso di studi
INNOVAZIONE SOSTENIBILE IN VITICOLTURA ED ENOLOGIA
Relatori
relatore Prof. D'Onofrio, Claudio
relatore Dott. Palai, Giacomo
correlatore Prof.ssa Canuti, Valentina
relatore Dott. Palai, Giacomo
correlatore Prof.ssa Canuti, Valentina
Parole chiave
- anthocyanins
- antociani
- aromas
- aromi
- flavonoli
- flavonols
- grapes
- qualità
- quality
- uv-c
- uv-c
- uve
- vigneto
- vineyard
- vino
- wine
Data inizio appello
19/02/2024
Consultabilità
Non consultabile
Data di rilascio
19/02/2027
Riassunto
La riduzione dell’impatto della gestione fitosanitaria è diventata una delle priorità del contesto produttivo vitivinicolo. L’UV-C, nota per la sua attività antimicrobica, ha anche la capacità di stimolare i meccanismi di difesa delle piante in risposta a stress biotici e abiotici. Questo studio, ipotizzando un impatto degli UV-C sui meccanismi di biosintesi dei metaboliti secondari, ha avuto l'obiettivo di indagare sui possibili effetti della stimolazione UV-C in vigneto sulla qualità delle uve. In un vigneto di Cabernet Sauvignon sono state impostate due tesi: il controllo, che ha seguito il piano di trattamenti UV-C messi a punto per il contenimento dei patogeni, ed il trattato UV-C, che ha ricevuto due stimolazioni UV-C aggiuntive (all’invaiatura e durante la maturazione). I risultati hanno mostrato che gli UV-C aggiunti non hanno modificato i parametri vegeto-produttivi così come la curva di maturazione tecnologica delle uve (anche se si evidenzia una tendenza nella riduzione del contenuto in zuccheri e un aumento del peso fresco a raccolta). Antociani, flavonoli e aromi hanno mostrato risultati interessanti nel trattato UV-C, con incrementi significativi, confermando l’ipotesi che le stimolazioni UV-C in vigneto influenzino il metabolismo secondario, fondamentale ai fini qualitativi delle uve e dei vini. Sebbene necessari ulteriori studi, l’utilizzo degli UV-C in vigneto rappresenta una soluzione interessante per incrementare la sostenibilità e la qualità delle produzioni.
Reducing the impact of phytosanitary management has become one of the priorities of the wine production context. UV-C, known for its antimicrobial activity, also has the ability to stimulate plant defense mechanisms in response to biotic and abiotic stresses. This study, hypothesizing an impact of UV-C on the biosynthesis mechanisms of secondary metabolites, aimed to investigate the possible effects of UV-C stimulation in the vineyard on grape quality. In a Cabernet Sauvignon vineyard, two theses were set up: control, which followed the UV-C treatment plan developed for the containment of pathogens, and UV-C treatment, which received two additional UV-C stimulations (at veraison and during ripening). The results showed that the added UV-C did not modify the vegetative-productive parameters as well as the technological ripening curve of the grapes (although there was a trend in the reduction of the sugar content and an increase in the fresh weight at harvest). Anthocyanins, flavonols and aromas showed interesting results in the UV-C treatment, with significant increases, confirming the hypothesis that UV-C stimulation in the vineyard influences the secondary metabolism, which is fundamental for the quality of grapes and wines. Although further studies are needed, the use of UV-C in the vineyard represents an interesting solution to increase the sustainability and quality of production.
Reducing the impact of phytosanitary management has become one of the priorities of the wine production context. UV-C, known for its antimicrobial activity, also has the ability to stimulate plant defense mechanisms in response to biotic and abiotic stresses. This study, hypothesizing an impact of UV-C on the biosynthesis mechanisms of secondary metabolites, aimed to investigate the possible effects of UV-C stimulation in the vineyard on grape quality. In a Cabernet Sauvignon vineyard, two theses were set up: control, which followed the UV-C treatment plan developed for the containment of pathogens, and UV-C treatment, which received two additional UV-C stimulations (at veraison and during ripening). The results showed that the added UV-C did not modify the vegetative-productive parameters as well as the technological ripening curve of the grapes (although there was a trend in the reduction of the sugar content and an increase in the fresh weight at harvest). Anthocyanins, flavonols and aromas showed interesting results in the UV-C treatment, with significant increases, confirming the hypothesis that UV-C stimulation in the vineyard influences the secondary metabolism, which is fundamental for the quality of grapes and wines. Although further studies are needed, the use of UV-C in the vineyard represents an interesting solution to increase the sustainability and quality of production.
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