logo SBA

ETD

Digital archive of theses discussed at the University of Pisa

 

Thesis etd-09012021-130113


Thesis type
Tesi di laurea magistrale
Author
PALADINO, NADIA
URN
etd-09012021-130113
Thesis title
Bevande alcoliche ricche di polifenoli e stato cognitivo negli anziani italiani.
Department
FARMACIA
Course of study
SCIENZE DELLA NUTRIZIONE UMANA
Supervisors
relatore Natali, Andrea
correlatore Antonelli, Alessandro
Keywords
  • alcohol
  • cognitive status
  • polyphenols
Graduation session start date
04/10/2021
Availability
Full
Summary
Over the last decade, following the increased life-expectancy, aging-related health conditions are becoming more and more relevant. In recent years, in fact, the prevalence of neurodegenerative diseases, such as cognitive impairment, Alzheimer’s disease and dementia is quickly increasing. Furthermore, mental disorders like depression or anxiety are often linked to chronic diseases such as cardiovascular disease, stroke, cancer and others. Unfortunately, there is no effective treatment for dementia, thus, it’s important to focus on preventing or delaying the onset of these conditions. For this reason, recent studies focus the interest on modifiable risk factors and especially on dietary factors. The aim of this work is to investigate the association between alcoholic polyphenols-rich beverage consumption and cognitive status in Italian older adults.

Nell'ultimo decennio, a seguito dell'aumento dell'aspettativa di vita, le condizioni di salute legate all'invecchiamento stanno diventando sempre più rilevanti. Negli ultimi anni, infatti, la prevalenza di malattie neurodegenerative, come il deterioramento cognitivo, il morbo di Alzheimer e la demenza è in rapido aumento. Inoltre, i disturbi mentali come la depressione o l'ansia sono spesso collegati a malattie croniche come malattie cardiovascolari, ictus, cancro e altre. Sfortunatamente, non esiste un trattamento efficace per la demenza, quindi è importante concentrarsi sulla prevenzione o sul ritardare l'insorgenza di queste condizioni. Per questo motivo, studi recenti focalizzano l'interesse sui fattori di rischio modificabili e soprattutto sui fattori dietetici. Lo scopo di questo lavoro è indagare l'associazione tra consumo di bevande alcoliche ricche di polifenoli e stato cognitivo negli anziani italiani.
File